Timoti N'Gasan i Aleiš Gomes Abeljo (©Reuters)
Timoti N'Gasan i Aleiš Gomes Abeljo (©Reuters)

Bolnica pred Svetsko prvenstvo: Oslabljeni Francuzi i Španci, Poljaci bez udarne igle, i Orlovi plaćaju danak

Vreme čitanja: 5min | čet. 22.12.22. | 08:01

Aleiš Gomez Abeljo, Aitor Arinjo, Kamil Sipžak, Timoti N’Gasan, Ajmerik Min, Ugo Deska, Vesli Pardin, Omar Jahija, Anijel Langaro, Halil Jaganjac neke su od zvezda kojih neće biti narednog meseca na rukometnom Mundijalu u Švedskoj i Poljskoj. Srbija bez Darka Đukića, Nemanje Zelenovića i Miloš Kosa, brine povreda golmana Dejana Milosavljeva

Januar je mesec rukometa. Ljubitelji ovog sporta s nestrpljenjem očekuju narednog meseca (od 11. do 29) Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj. Prvi put u formatu sa 32 reprezentacije, najbolje selekcije planete boriće se za plasman u olimpijske kvalifikacije. Timovi od drugog do sedmog mesta imaće šansu da izbore učešće na najvećem takmičenju na svetu, Olimpijskim igrama, dok će šampion direktno u Pariz 2024. godine.

Nažalost, nećemo narednog meseca gledati sve zvezde. Većina reprezentacija, posebno one najbolje, imaju problema s povredama. Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj bilo je u senci korona virusa. Nije se znalo pred svaki meč ko je zaražen, ko može da igra. Bauk opakog virusa sada ne preti najboljim rukometašima današnjice, ali su povrede, posebno ovog meseca, desetkovale selekcije učesnice planetarnog prvenstva.

Izabrane vesti

Ni Srbija nije ostala imuna. Još na startu sezone tešku povredu ligamenta kolena doživeo je Darko Đukić, igrač skopskog Vardara. On je drugi izbor Tonija Đerone na poziciji desnog krila. Starter je Bogdan Radivojević. Umesto Nišlije šansu da zaigra na SP u Katovicama dobiće nekadašnji rukometaš Metaloplastike, igrač francuskog Ivrija, Vukašin Vorkapić.

Težu povredu prošlog meseca je zadobio i iskuni desni bek Nemanja Zelenović, prethodnih godina treći izbor na poziciji desnog beka. Ispred su bili Miloš Orbović i Jovica Nikolić. Mladi bek Zagreba Miloš Kos nije se našao na spisku Đerone zbog povrede. Najveći peh sigurno će biti ako se ispostavi da je povreda ligamenta stopala Dejana Milosavljeva teže prirode. Popularni Banda je prethodne dve sezone najbolji golman najjačeg prvenstva na svetu, Bundeslige, ima titulu šampiona Evrope sa Vardarom, jedan je od najboljih čuvara mreže današnjice, pa bi to bio veliki hendikep za Orlove. Zasad je pod znakom pitanja, nadamo se da će se oporaviti i činiti pakleni tandem na golu sa Vladimirom Cuparom.

Darko Đukić (©Starsport)Darko Đukić (©Starsport)

Milosavljev je propustio i Evropsko prvenstvo prošle godine u Segedinu. Nekoliko dana pred put je oboleo od virusa korona, pa nije mogao da pomogne saigračima.

20.00: (3,40) Istr (8,50) Tuluz (1,45)

Najveća bolnica je u Francuskoj. Svetska velesila ima veliki broj kvalitetnih igrača, ali čak petorice neće biti u timu selektora Gijoma Žila. Nema startnog levog krila Uga Deska iz Monpeljea (od juna igrač Vesprema) i asa Barselone, levog beka Timotija N’Gasana. Dugo je van stoja srednji bek Nanta Ajmerik Min, dok neće biti ni iskusnog golmana Eksa Veslija Pardina i specijaliste za igru u odbrani, naslednika čuvenog Didijea Dinara, Karla Konana, letošnjeg pojačanje Monpeljea iz Eksa. Veliki je to udarac za Galske petlove, ali imena Nikole Karabatića, Dike Mema, Melvina Ričardsona, Dilana Naija, Nedima Remilija, Ludovika Fabregasa, garantuju napad na zlato olimpijskog šampiona iz Rija prošle godine.

Španci, evropski vicešampion, ostali su bez sjajnih krila Barselone. Najveći peh je odsustvo prošle sezone najboljeg strelca Lige šampiona, brzonogog desnog krila Aleiša Gomeza Abelja. Van stroja je i Aitor Arinjo Benkočea. Njihovo neigranje sigurno će da ostavi traga na Furiji.

Jedan od domaćina šampionata, Poljska, godinama je u padu, još od silaska generacije braće Lijevskog, golmana Šmala. Ove godine na svom terenu želi se proboj u svetski vrh. Hendikep je neigranje najubojitijeg golgetera Lige šampiona ove sezone, robusnog pivotmena Kamila Sipžaka. As Pari Sen Žermena je završio sezonu, što će sigurno da ostavi posledice ne samo na Poljsku nego i na pariske Svece.

Vesprem, ali i Egipat, četvrtoplasirana selekcija sa Olimpijskih igara u Tokiju, pre dve nedelje su ostali bez udarne igle, desnog beka Omara Jahije. Brazilci će narednog meseca biti bez pomoći najboljeg igrača Anijela Langara, levog beka Barseleone koji je završio sezonu zbog teške povrede kolena.

Hrvatska će takođe oslabljena na šampionat. Selektor Hrvoje Horvat ne može da računa na Davida Mandića, Marka Mamića i Halila Jaganjca, dok bi od povrede trebalo da se oporavi desni bek Hanovera Ivan Martinović.

Za Slovence zbog povreda neće biti desnog krila Vesprema Gašpera Marguča i srednjeg beka Kila Mihe Zarabeca. Talentovani Islanđanin Haukar Tratarson se povredio u dresu Kjelcea u Segedinu prošlog meseca u meču Lige šampiona.

Dobra vest za Norvežane da se početkom meseca oporavio od teške povrede zgloba srednji bek Kila Sander Sagosen, od narednog leta igrač Kolstada. Šveđani mogu da računaju na mladog Erika Johansona, sjajne investicije Kila proteklog leta. On je bio u autu nekoliko nedelja, ali je sada zdrav.

Osim povreda, neki igrači su se oprostili od dresa s državnim grbom. Tako za Srbiju neće igrati godinama najbolji naš rukometaš, Petar Nenadić, koji je početkom godine i definitivno rekao zbogom Orlovima.

Smena generacija je u Nemačkoj. Trio Kila, Štefan Vajnhold, Patrik Vinček i Hendrik Pekeler ne igraju više za Pancere, kao i nekada najbolje krilo sveta, Uve Genshajmer iz Rajn Neker Levena. U redovima Slovenaca nema mesta za srednjeg beka Staša Skubea koji nije u planovima selektora Uroša Zormana, dok je i kormilar branioca svetske krune Danske, Nikolaj Jakobsen, podmladio tim. Šansu da debituju na SP dobiće Mads Hokser, Simon Pitlik, Lase Meler i Lukas Jorgensen, dok su van selekcije Emil Nilsen, Jakob Lasen, Niklas Kirkeleke i iskusni Henrik Toft Hansen. Šansu da opet zaigra u dresu Danske dobilo je iskusno desno krilo Fukse Berlina Hans Lindberg. On ima punu 41 godinu.

Makedonija je ove godine ostala bez Kirila Lazarova, ali samo na terenu. Veliki as je već drugu godinu selektor. Podmladio je selekciju. Nema više iskusnog golmana Borka Ristevskog, pivotmena Stojančeta Stoilova i Filipa Mirkuleskog koji je završio igračku karijeru proteklog leta. Vođa ove selekcije su levo krilo Vardara Dejan Manaskov i golman Porta Nikola Mitrevski.

I dalje ćemo uživati u bravurama Mikela Hansena, Nikole Karabatića, Arona Palmarsona, Aleksa Dujšebajeva, Jima Gotfridsona, Niklasa Ekberga, Hampusa Vanea, Matijasa Gidsela, dok se u nacionalni tim Hrvatske vratio Igor Karačić koga nije bilo u Segedinu početkom godine na Evropskom prvenstvu. Kauboji su najjači na poziciji srednjeg beka. Osim igrača poljskog Kjelcea, tu su i dvojica asova Kila i Barselone, Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić.

Odbrojavanje je krenulo. Odmah posle novogodišnjih i božićnih praznika spremite se za rukometne poslastice u Švedskoj i Poljskoj.

IZOSTANCI SA SVETSKOG PRVENSTVA

SRBIJA

Darko Đukić (desno krilo, Vardar)

Miloš Kos (levi bek, Zagreb)

Nemanja Zelenović (desni bek, Gumersbah)

POD ZNAKOM PITANJA

Dejan Milosavljev (golman, Fukse Berlin)

FRANCUSKA

Vesli Pardin (golman, Eks)

Ugo Deska (levo krilo, Monpelje)

Ajmerik Min (srednji bek, Nant)

Timoti N’Gasan (levi bek, Barselona)

Karl Konan (defanzivni specijalista, Monpelje)

ŠPANIJA

Aleiš Gomes Abeljo (desno krilo, Barselona)

Aitor Arinjo (levo krilo Barselona)

EGIPAT

Omar Jahija (desni bek, Vesprem)

SLOVENIJA

Gašper Marguč (desno krilo, Vesprem)

Miha Zarabec (srednji bek, Kil)

Matej Gaber (pivotmen, PIK Seged)

HRVATSKA

Marko Mamić (levi bek, Lajpcig)

David Mandić (levo krilo, Melsungen)

Halil Jaganjac (levi bek, Rajn Nekar Leven)

ISLAND

Haukar Tratarson (srednji bek, Kjelce)

ŠVEDSKA

Džonatan Edvardson (srednji bek, Hanover)

PORTUGALIJA

Žoao Feraz (desni bek, Arau)

BRAZIL

Anijel Langaro (levi bek, Barselona)



tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuAleiš Gomez Abeljo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara